Enduro, trail, XC: Milyet hegyikerékpárt vegyél magadnak?

A kerékpáripar manapság gyorsan szegmentálódik. Kis túlzással, régen a 28-as férfikerékpár és a kemping, majd a ‘90-es években a mountainbike volt a “bicaj”. Ma már rengeteg fajta bicajt kapni. Külön gyártanak aszfaltra, hegyre, ösvényre, murvára, sportolásra, edzésre, városba, ésatöbbi. 

Rengetegen nem is értik, hogy pontosan milyen kerékpárt kellene venniük. Ebben segítünk.

A kerékpár választásának legfontosabb kérdése, hogy meg tudd mondani, hogy pontosan mire szeretnéd használni? Mást kell venni, ha sportolásra és megint mást, ha városba vagy murvás utakra túrázni. Ebben a cikkben – Milyen kerékpárt vegyek magamnak (új oldalon nyílik – bike4fun.hu) részletesen és pontosan leírtuk, hogy hogyan válassz!

A BH kínálatában minden ott felsorolt kerékpár fajtája megtalálható. A BH-kerékpárok letisztult portfólióval rendelkezik, de itt is mellé nyúlhatsz, ha nem figyelsz. Amiről ebben a cikkben részletesebben érdemes beszélni: 

Mi a különbség az MTB-kerékpárok között?

Mind az ebikekok, mind az analóg, normál kerékpárok között találsz endurokat, trail- és CC (vagy XC – cross country) kerékpárokat.

A BH kínálatában a legtöbb MTB (akár analóg, akár ebikeról van szó) enduro vagy trail.

Enduro vs Trail

Két kinézetre nagyon hasonló bicajról van szó, hiszen legtöbbször mindkettő összteleszkópos (rugózik a villa és a váz – hátulja – is) és mindkettővel nagyon jól lehet lefelé csapatni.

Az Enduro azonban alapvetően hosszabb és lazább szögekről szól, nyújtottabb vázzal. A Trail általában fürgébb, de kevésbé stabil, míg az Enduro stabilabb, kevésbé fürge és talán kevésbé “játékos”. A trailt általában úgy alakítják ki, hogy egyensúlyban legyen a mászás hatékonysága felé.

Az endurok az enduro versenyek “termékei”. Arra valók, hogy megbirkózzanak a nagyon durva ereszkedésekkel, lefelékkel, de képesek legyenek felfelé mászni, ha szükséges. Léteznek a kifejezetten DH (downhill) bicajok is, amelyeket lejtőre terveznek, ennek viszont elég szűk a közönsége (hiszen ezekkel nem szerencsés felfelé mászni, ezért kevesen veszik speciális célra).  Az Enduro a MTB-skálán a DH és a Trail között helyezkedik el.

A trail kerékpárok ennél általánosabb célt szolgálnak. A MTB-skálán az Enduro és az XC bicajok között helyezkednek el. Lehet összteleszkópos vagy merev (nincs hátul teleszkóp).

Amikor MTB-re (mountain bike) gondolsz, akkor nagy valószínűleg egy trail kerékpár jelenik meg a szemed előtt. 

A sokoldalú trail kerékpárokkal a hosszú, meredek emelkedőket is meg tudod mászni, de a lefeléken sem jön zavarba. Jól irányítható, fürge és jók kanyarodik. Praktikus, mindennapi bicajként is használható.

A trail villájának bírnia kell a technikásabb terepet és a meredekebb lejtőket is. A villák lehetnek légrugósak vagy tekercsrugósak – a tekercsrugós villák általában nehezebbek. A trail kerékpárok általában meglehetősen hosszú felső csövekkel rendelkeznek. Ezek lehetővé teszik, hogy a bicajos a kerékpár súlypontján üljön, ami hasznos a technikai pályákon.

XC, CC (cross country)

A CC (cross country) vagy XC kerékpár a mountain bike-ok „versenykerékpárja”. Kinézetre az avatatlan szemnek olyannak tűnhet, mint egy “átlagos” hegyikerékpár, de általában annál sokkal könnyebb, az alkatrészek a TOP-felszereltségbe tartoznak és persze drágább is.

Ez a legkönnyebb, a legfürgébb, a leghatékonyabb MTB, viszont nehéz lejtős terepviszonyok között nem nyújtja a trail vagy az anduro hosszabb rugóúttal járó többlet kényelmet és nem alkalmas a gyorsabb, kövesebb lefelékre sem (hiszen általában azért, hogy több erő jusson a pedálokról a hátsó kerékre, illetve a súlycsökkentés miatt merev kivitelűek – azaz nincs hátul rugózás). Viszont imádja a mászásokat.

Az XC mountain bike-ok kialakításának célja a súly csökkentése és nem annyira fontos a kényelem. Általában könnyű légrugós felfüggesztésű villákkal szerelik, a nehezebb tekercsrugós alternatíva helyett. A nyereg szinte mindig fix.

A terepkerékpárok fejszöge általában meredekebb, mint a trail kerékpároké. Ezek a meredek szögek segítik a kormányzási reakciót, ami jól jön a lesiklóversenyekhez.

Az XC kerékpárok általában keskenyebb kerekekkel rendelkeznek, mint a trail kerékpárok. Sok kerékpár 29″-es kerekekkel van felszerelve, de megtalálható a 27,5″-os kisebb vázú kerékpárokhoz is.

Tehát akkor melyik a legjobb?

Akár egy trail bike mellett dönt, akár az XC mellett, az leginkább attól függ, hogyan tervezi használni. Léteznek átmentek is, például egy jobb trail alkalmas enduronak.

Mivel a trail az MTB világának univerzális kerékpárja, ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy melyik be szeretnél először belekóstolni, vegyél trail.

Ha elsősorban durvulni szeretnél a lejtőkön, minden akadály ellenére minél gyorsabban lejutni, de néha azért felfelé is mennél, vegyél endurót.

XC-t akkor vegyél, ha a lényeg a lehető leggyorsabban haladás és számít a bicaj súlya. Az XC erdei ösvényekre (single track) való, kifejezetten általános terepre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az XC kerékpárok nem bírják a lejtőket, de mivel itt a merev váz szinte általános, a lefelék sokkal technikásabbak (és lassabbak) lesznek, mivel nincs ami teljesen kisimítsa az egyenetlenségeket, így a technika és a gyakorlat sokat számít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük