Kerékpárok fajtái: Milyet BH-bicajt vegyél?

A kerékpáripar manapság gyorsan szegmentálódik. Kis túlzással, régen volt a 28 férfikerékpár, majd a ‘90-es években a mountainbike, ma már rengeteg fajta bicajt kapni. Külön gyártanak aszfaltra, hegyre, ösvényre, murvára, sportolásra, edzésre, városba, ésatöbbi. Rengetegen nem is értik, hogy pontosan milyen kerékpárt kellene venniük. Ebben segítünk.

A kerékpár választásának legfontosabb kérdése, hogy pontosan mire szeretnéd használni? Mást kell venni, ha sportolásra és megint mást, ha városba vagy murvás utakra. Ebben a cikkben – Milyen kerékpárt vegyek magamnak (új oldalon nyílik – bike4fun.hu) részletesen és pontosan leírtuk, hogy hogyan válassz!

A BH kínálatában minden ott felsorolt kerékpár fajtája megtalálható. A BH-kerékpárok letisztult portfólióval rendelkezik, de itt is mellényúlhatsz, ha nem figyelsz. Amiről ebben a cikkben részletesebben érdemes beszélni: mi a különbség az MTB-kerékpárok között?

Mind az ebikekok, mind az analóg, normál kerékpárok között találsz endurokat, trail- és CC (vagy XC – cross country) kerékpárokat.

Alapvetően az Enduro hosszabb és lazább szögek, több utazással. A Trail általában fürgébb, de kevésbé stabil, míg az Enduro stabilabb, kevésbé fürge és talán kevésbé játékos. A nyomvonalat általában úgy alakítják ki, hogy egyensúlyban legyen a mászás hatékonysága felé.

Enduro vs Trail

Két kinézetre nagyon hasonló bicajról van szó, hiszen legtöbbször mindkettő összteleszkópos (rugózik a villa és a váz – hátulja – is) és mindkettővel nagyon jól lehet lefelé csapatni.

Az endurok az enduro versenyek “termékei”. Az Enduro kerékpárok arra valók, hogy megbirkózzanak a nagyon durva ereszkedésekkel, lefelékkel, de képesek legyenek felfele mászni. Léteznek a kigejezetten DH (downhill) bicajok is, amelyeket lejtőre terveznek, ennek viszont elég szűk a közönsége (hiszen ezekkel nem szerencsés felfelé mászni, ezért kevesen veszik speciális célra). Az Enduro megosztja a DH és a Trail között helyezkedik el.

A trail kerékpárok ennél sokkal általánosabb célt szolgálnak. Az Enduro és az XC bicajok között helyezkednek el. Lehet összteleszkópos vagy merev (nincs hátul teleszkóp).

Amikor MTB-re (mountain bike) gondolsz, akkor nagy valószínűleg egy trail kerékpár jelenik meg a szemed előtt. A sokoldalú trail kerékpárokkal a hosszú, meredek emelkedőket is meg tudja mászni, de a lefeléken sem jön zavarba. Jól irányítható, fürge és jók kanyarodik. A trail bicikli praktikus mindennapi bicajozásként is használható. 

A trail villájának bírnia kell a technikásabb terepet és a merdekebb lejtőket. A villák lehetnek légrugósak vagy tekercsrugókak – a tekercsrugós villák általában nehezebbek. A trail kerékpárok általában meglehetősen hosszú felső csövekkel rendelkeznek. Ezek lehetővé teszik, hogy a bicajos a kerékpár súlypontján üljön, ami hasznos a technikai pályákon.

Az All mountain valóban egyfajta agresszívabb Trail kerékpár.

CC – XC

A CC (cross country) vagy XC kerékpár a mountain bike-ok „versenykerékpárja”. Kinézetre az avatatlan szemnek olyannak tűnhet, mint egy “átlagos” hegyikerékpár, de általában annál sokkal könnyebb, az alaktrészei a TOP-felszereltségbe tartoznak és persze drágább is.

Ez a legkönnyebb, a legfürgébb, a leghatékonyabb MTB, viszont nehéz terepviszonyok között nem nyújtja trail vagy az anduro hosszabb rugóúttal járó többlet kényelmet és nem alkalmas a gyorsabb, kövesebb lefelékre sem (hiszen általában azért, hogy több erő jusson a pedálokról a hátsó kerékre, illetve a súlycsökkentés miatt merev kivitelőek – azaz nincs hátul rugózás). Viszont imádja a mászásokat. 

Az XC mountain bike-ok kialakításának célja a súly csökkentése és nem annyira fontos a kényelem. Általában könnyű légrugós felfüggesztésű villákkal szerelik, a nehezebb tekercsrugós alternatíva helyett. A nyereg szinte mindig fix.

A terepkerékpárok fejszöge általában meredekebb, mint a trail kerékpárok. Ezek a meredek szögek segítik a kerékpár kormányzási reakcióját, ami nagyszerű a lesiklóversenyekhez.

Az XC kerékpárok általában keskenyebb kerekekkel rendelkeznek, mint a trail kerékpárok. Sok kerékpár 29″-es kerekekkel van felszerelve, de megtalálható a 27,5″-os kisebb vázú kerékpárokhoz is.

Tehát melyik a legjobb?

Akár egy trail bike mellett dönt, akár az XC mellett, az leginkább attól függ, hogyan tervezi használni. Léteznek átmentek is, például egy jobb trail alkalmas enduronak.

Mivel a trail az MTB világának univerzális kerékpárja, ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy melyik be szeretnél először belekóstolni, vagyél trail.

Ha elsősorban durvulni szeretnél a lejtőkön, minden akadály ellenére minél gyorsabban lejutni, de néha azért felfelé is mennél, vegyél endurót.

XC-t akkor vegyél, ha a lényeg a lehető leggyorsabb eljutás A-ból B-be és számít a bicaj súlya.Az XC erdei ösvényekre (single track) valók, kifejezett általános terepre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az XC kerékpárok nem bírják a lejtőket, de mivel itt a merev váz szinte általános, a lefelék sokkal technikásabbak lesznek, mivel nem simít ki annyira és az egyenetlenségeket jobban fogod érezni.